S.O.S. – PRODUCŢIA DE ALIMENTE !
Concurs de educaţie civică şi sănătate
şi
Sesiune naţională de comunicări ştiinţifice
cuprinse în
CALENDARUL ACTIVITĂŢILOR EDUCATIVE NAŢIONALE 2013, domeniul A10 – Educaţie civică, voluntariat, proiecte caritabile, poziţia 17, aprobat prin nota M.E.N. nr. 35266/1 /06.03.2013 şi Calendarul NAŢIONAL AL SESIUNILOR DE REFERATE ŞI COMUNICĂRI PENTRU ELEVI 2013, poziţia 10, aprobat prin nota M.E.N. nr. 26463/18.01.2013
Atmosfera din spaţiul public naţional dar şi cel european, a fost în ultima perioadă perturbată de informaţii alarmante privind conţinutul sau problemele de inocuitate ale anumitor produse alimentare de origine animală. Atât isteria creată de carnea de cal livrată cu etichetă “carne de vită” cât şi psihoza generată de “aflatoxinele” din laptele provenit de la anumite ferme de vaci demonstrează faptul că societatea modernă este vulnerabilă şi uşor de manipulat dacă nu este instruită corespunzător în domeniul acesta.
Cu toţii suntem conştienţi de faptul că între calitatea produselor alimentare consumate şi propria sănătate este o legătură foarte strânsă, de aceea avem datoria de a face tot ce ne stă în putinţă pentru a informa tânăra generaţie de copii şi tineri cu privire la pericolele reprezentate de o anumită categorie de alimente dar şi de a sensibiliza autorităţile resposabile cu reglementarea producţiei alimentare şi producătorii de alimente, cu privire la acest aspect.
Desfăşurat în cadrul săptămânii “Să ştii mai multe să fii mai bun!”, Concursul de Educaţie Civică şi Sănătate “SOS – PRODUCŢIA DE ALIMENTE!”, ediţia a III-a, 4 aprilie 2013, a fost şi este o tribună educativă care permite lansarea de mesaje ce îndeamnă la responsabilizare civică şi socială. Acestea sunt transmise de către copii şi tineri preocupaţi de sănătatea lor şi a celor din jur.
Este îmbucurător faptul că preocuparea legată de siguranţa alimentară a găsit ecou în rândul tuturor categoriilor de copii şi tineri, de la preşcolari la elevii din ciclul primar, gimnazial şi liceal şi este la fel de îmbucurător faptul că o mare parte din judeţele ţării au avut reprezentare în acest proiect educativ.
“Mâncând sănătos, ne protejăm viaţa!” este motto-ul sub care elevi din ciclul gimnazial sau liceal au realizat eseuri ce scot în evidenţă preocuparea lor şi a profesorilor care i-au îndrumat, de a găsi soluţii pentru o dietă sănătoasă şi echilibrată care să ne ofere tuturor comoara de mare preţ, sănătatea.
“Alimentele – prieten sau duşman?!” este a doua provocare a proiectului educativ “SOS – PRODUCŢIA DE ALIMENTE!”, activitate ce a reuşit să mobilizeze talentele creatoare ale multor copii, concretizată în lucrări ce au rolul de a încuraja sau reduce consumul unor anumite categorii de alimente. Desenele sau afişele realizate cu acest prilej, reprezintă reclame sau antireclame, după caz, pentru alimentele cu care aceştia interacţionează în fiecare zi.
Globalizarea lanţului alimentar determină apariţia constantă de noi ameninţări şi riscuri pentru sănătatea consumatorilor din ţara noastră. De aceea, obiectivul principal al politicii naţionale în ce priveşte siguranţa alimentară trebuie să fie atingerea celui mai înalt grad de protecţie a sănătăţii consumatorilor de alimente. În acest sens, proiectul educativ “SOS – PRODUCŢIA DE ALIMENTE!” are ca obiectiv găsirea şi propunerea unor soluţii din partea celor implicaţi, atât în ceea ce priveşte latura educaţională, cât şi în ceea ce priveşte implementarea în activitatea de producţie alimentară a unor tehnologii ce au în vedere sănătatea consumatorilor.
Din punct de vedere “cantitativ”, proiectul “SOS – PRODUCŢIA DE ALIMENTE!”, ediţia a III-a, 2013, a reuşit să adune împreună 230 de autori de lucrări la toate cele 3 activităţi educative propuse şi 49 profesori coordonatori, aria de colectare a lucrărilor fiind cele19 judeţe ale ţării enumerate mai jos: Maramureş, Cluj, Sălaj, Bihor, Timiş, Gorj, Dolj, Călăraşi, Giurgiu, Tulcea, Vrancea, Neamţ, Vaslui, Vâlcea, Bucureşti (Ilfov), Argeş, Galaţi, Bacău şi Covasna.
Toate lucrările de la Secţiunea 3, Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice din cadrul proiectului, şi care au respectat condiţiile pentru publicare, sunt prezentate în Revista Alimedia nr.5.
Cele mai bune lucrări ale elevilor, de la secţiunile 1 şi 2, Concursul de Eseuri „Mâncând sănătos, ne protejăm viaţa!”, respectiv Concursul de Desene şi Afişe „Alimentele – prieteni sau duşmani !”, se regăsesc în Revista Alimedia nr.6.
Felicitări tuturor şi mult succes în activitatea şcolară şi extraşcolară viitoare.
Desfăşurarea Concursului de Educaţie Civică şi Sănătate “SOS – PRODUCŢIA DE ALIMENTE!”, ediţia a III-a, 4 aprilie 2013 poate fi văzută accesând link-ul: Resurse video.
Să ştim mai multe, să fim mai buni !!!
prof.ing. Bonaţ Ioan Gheorghe
coordonator proiect
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu