(video) S.O.S. – PRODUCŢIA DE ALIMENTE!, Ediţia II, 5-6 aprilie 2012



În perioada 5 – 6 aprilie 2012, la
Colegiul Tehnic „Transilvania”,
Baia Mare, Str. 8 Martie , Nr. 7, judeţul Maramureş
Tel. 0372732180, 0262211389, fax 0262211077
e-mail: colegiultehnictransilvania@yahoo.com
a avut loc
S.O.S. – PRODUCŢIA DE ALIMENTE !

CONCURS DE EDUCAŢIE CIVICĂ ŞI SĂNĂTATE

cuprins în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale – c.a.e.n. 2012, domeniul A10 – Educaţie civică, voluntariat, proiecte caritabile, poziţia 27, aprobat prin nota M.E.C.T.S 
nr. 30644/21.02.2012

Ediţia II
      Baia Mare, 5 - 6 aprilie 2012
Proiect realizat în parteneriat cu:
-          INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN MARAMUREŞ
-          CASA CORPULUI DIDACTIC MARAMUREŞ
-          UNIVERSITATEA TEHNICĂ CLUJ NAPOCA – CENTRUL UNIVERSITAR NORD DIN BAIA MARE, Facultatea de Ştiinţe
-          DIRECŢIA SANITAR VETERINARĂ şi pentru Siguranţa alimentelor Maramureş
-          COMISARIATUL JUDEŢEAN PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORULUI Maramureş
-          AGENŢII ECONOMICI PARTENERI
           
            Resurse VIDEO de la ediţia a II-a:
1. Festivitatea de deschidere:
           

      2. Prezentarea activităţii în presa locală:
                    - Ştirile postului tv EMM:

                    - Cotidianul “Glasul Maramureşului”:
                 - Ziarul electronic "emaramures":

                  3. Susţinerea lucrărilor din cadrul concursului:
 - Deschiderea sesiunii de comunicări: prof.dr. Frânc Sorin Mihai

  - Prezentare lucrări:

Comitetul de coordonare:

·        prof. Mariana Pop – inspector şcolar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş
·        prof.ing. Mihaiela Abraham – inspector şcolar, managementul resurselor umane
·        prof.ing. Livia Pop – inspector şcolar de specialitate pentru învăţământul profesional şi tehnic
·        prof. Amelia Bănică - inspector şcolar pentru proiecte educaţionale – activitate formală şi nonformală
·        prof.ing. Cărăuşan Mircea – director, Colegiul Tehnic „Transilvania” Baia Mare
·        prof.ing. Orha Ioan – director adjunct, Colegiul Tehnic „Transilvania” Baia Mare
·        prof. Doina Dumitraşcu – coordonator pentru  programe şi proiecte educative şcolare şi extraşcolare
·        prof.ing. Bonaţ Ioan Gheorghe – şeful Catedrei de Industrie Alimentară, Colegiul Tehnic „Transilvania” Baia Mare

            Comitetul ştiinţific:

·        prof.univ.dr.ing. Anca Mihaly Cozmuţa – Universitatea Tehnică Cluj Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare
·        şef lucrări dr.ing. Giurgiulescu Liviu – Universitatea Tehnică Cluj Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare
·        dr.ing. Boltea Florin – inspector la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa alimentelor Maramureş

            Echipa de organizare:

·        prof.ing. Bonaţ Ioan Gheorghe – coordonator proiect
·        prof.ing. Fodo Daniela
·        prof.ing. Hauler Coralia
·        prof. Istrăuan Adriana
·        prof. Boloş Milica
·        prof.dr. Frânc Sorin
·        prof.ing. Todoruţ Victor
·        m.i. Raţ Monica
·        m.i. Bodnar Daniela

          Fişa activităţii 
         
            Numele şi adresa unităţii de învăţământ aplicante: COLEGIUL TEHNIC 
            „TRANSILVANIA”, BAIA MARE, str. 8 Martie, Nr. 7, judeţul Maramureş
            Nivelul / nivelurile de învăţământ: liceal
            Numărul elevilor din şcoală: 1020
            Numărul cadrelor didactice din şcoală: 71
            Coordonatorul activităţii: BONAŢ IOAN GHEORGHE, Şef Catedră – Industrie Alimentară, 
            e-mail: ibonat@yahoo.com

  1. Titlul activităţii: Concurs de educaţie civică şi sănătate ”SOS – producţia de alimente!”
    2.   Domeniul în care se încadrează:  Educaţie pentru sănătate  şi stil de viaţă sănătos

    3.   Scopul activităţii: Promovarea de demersuri didactice în domeniul educaţiei, prin consolidarea relaţiei dintre creaţie, educaţie şi abilităţile practice ale elevilor precum şi asigurarea interdisciplinarităţii educaţiei.

     4.   Obiectivele educaţionale ale activităţii:
·        Abordarea realistă a unor probleme de sănătate, pe care le ridică alimentele nesănătoase.
·        Schimbarea mentalităţilor privind alimentaţia prin intensificarea activităţilor de educaţie în fiecare instituţie de învăţământ parteneră.
·        Realizarea unor schimburi de experienţă pe această temă între parteneri prin lucrările/materialele prezentate şi prin activităţile desfăşurate în cadrul proiectului .
·        Formarea şi exersarea abilităţilor şi aptitudinilor de informare ale elevilor.
·        Găsirea şi propunerea unor soluţii din partea celor implicaţi, atât în ceea ce priveşte latura educaţională, cât şi în ceea ce priveşte implementarea în activitatea de producţie alimentară a unor tehnologii ce au în vedere sănătatea consumatorilor.
·        Punerea laolaltă a tuturor factorilor interesaţi, în vederea formării unei atitudini comune, de sprijin reciproc şi colaborare între furnizorii de educaţie în domeniul alimentar, producătorii de alimente şi autorităţile cu responsabilitate în domeniul securităţii alimentare.
·        Publicarea celor mai bune lucrări de la secţiunile I şi II în numărul 3 al Revistei Alimedia,  revistă editată de Catedra de Industrie Alimentară din cadrul Colegiului Tehnic Transilvania din Baia Mare.
·        Publicarea lucrărilor prezentate în cadrul secţiunii III, Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice, într-un  volum.

  1. Elevi participanţi:
·        număr total de participanţi: 190 elevi
·        procent de participanţi din numărul total de elevi din grupul ţintă: 100%

  1. Durata şi locul desfăşurării activităţii: 5 – 6 aprilie 2012, Colegiul Tehnic Transilvania, Baia Mare
    7.  Descrierea activităţii: Concursul de educaţie civică şi sănătate „SOS - producţia de alimente!” este un proiect educaţional complex structurat pe 3 secţiuni:

I.       Concurs de eseuri „Mâncând sănătos, ne protejăm viaţa!”
Participanţii la această secţiune au avut de întocmit un eseu având ca scop sensibilizarea consumatorilor cu privire la tema propusă, cele mai reuşite lucrări fiind publicate în Revista Alimedia.
Lucrările de la această secţiune trebuie să aibă valoare literară şi civică, printr-o abordare realistă a problemelor de sănătate pe care le ridică alimentele nesănătoase, putându-se promova obiceiuri culinare actuale sau tradiţionale din zona geografică a participanţilor la concurs sau alte zone de pe glob.
II.    Concurs de desene, afişe şi spoturi video „ Alimentele – prieteni sau duşmani !”
Elevii participanţi la secţiunea II au avut ca sarcini de lucru realizarea de desene, afişe şi spoturi video, având ca temă promovarea unei alimentaţii sănătoase, produsul muncii lor fiind o „reclamă” la un produs alimentar sănătos sau o „antireclamă” la un produs alimentar cu efecte negative asupra sănătăţii. Cele mai reuşite lucrări au fost publicate în numărul 3 al Revistei Alimedia.
III.  Sesiune de comunicări ştiinţifice S.O.S.Siguranţă, Oportunităţi, Soluţii în domeniul
        alimentar !”
La secţiunea III elevii au participat în echipe mixte, profesor – elev, toate lucrările acestei secţiuni fiind cuprinse într-un volum in format electronic.

Pentru o mai bună apreciere a lucrărilor prezentate în cadrul sesiunii de comunicări ştiinţifice, acestea s-au axat pe una din următoarele 4 direcţii de interes ştiinţific, după cum urmează:
a.       Riscuri asociate producţiei şi/sau distribuţiei de alimente
Lucrările prezentate au urmărit identificarea factorilor ce pot afecta inocuitatea produselor alimentare, făcându-le astfel periculoase pentru sănătatea umană.
b.  Alimentele tradiţionale şi cele ecologice în actualul context economic naţional şi  european
Lucrările au urmărit identificarea oportunităţii promovării produselor alimentare ecologice şi a celor tradiţionale, cu exemple concrete din zona geografică a participanţilor.
c.   Eficienţă, eficacitate şi calitate în domeniul alimentar
Lucrările au avut în vedere sporirea eficienţei în producţia de alimente prin adoptarea unor tehnologii noi şi obţinerea calităţii prin implementarea unor sisteme de management al calităţii.
d.      Alimente destinate persoanelor cu nevoi speciale
Lucrările au avut în vedere identificarea persoanelor cu nevoi alimentare speciale, cum sunt persoanele supraponderale, cele ce suferă de obezitate, cu afecţiuni cardiace, hepatice, diabet, etc. şi propunerea unor produse alimentare, reţete de produse, raţii alimentare şi meniuri adecvate.

Această secţiune este adresată studenţilor, profesorilor din învăţămîntul preuniversitar şi universitar, specialiştilor din domeniul alimentar şi altor persoane interesate. Elevii au putut participa în echipă cu un profesor.
Obiectivul acestei acţiuni este găsirea şi propunerea unor soluţii din partea celor implicaţi, în ceea ce priveşte implementarea în activitatea de producţie alimentară a unor tehnologii ce au în vedere sănătatea consumatorilor.

  1. Descrieţi rezultatele obţinute în urma activităţii:
·        Creşterea interesului elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor pentru alimentaţia sănătoasă
·        Facilitarea schimburilor de experienţă între şcolile participante la acest proiect pentru promovarea bunelor practici în cadrul acestui tip de educaţie.
·        Realizarea activităţilor specifice propuse în proiect: organizarea concursurilor de eseuri, desene, afişe şi spoturi video, editarea de materiale educative pentru părinţi, copii şi cadre didactice.
·        Participarea unui număr mare de elevi, studenţi, cadre didactice, reprezentanţi ai agenţilor economici de profil, reprezentanţi ai autorităţilor responsabile de supravegherea şi reglementarea activităţilor din sectorul alimentar, presă, precum şi alţi membrii ai comunităţii locale, la prezentarea lucrărilor de la cele 3 secţiuni ale concursului.

  1. Precizaţi dacă elevii/părinţii/profesorii şi-au manifestat dorinţa de continuare a acestei activităţi şi modalitatea în care puteţi realiza acest lucru:
Proiectul este gândit pentru a fi desfăşurat pe termen mediu sau lung, având în vedere interesul crescut al populaţiei pentru alimentaţia sănătoasă.
Prin activităţile propuse vom implica tot mai multe categorii de persoane cu responsabilităţi în asigurarea siguranţei alimentare şi vor fi încheiate noi parteneriate cu instituţii şcolare din ţară.

  1. Motivaţia propunerii activităţii ca fiind cea mai interesantă (argumente ale cadrelor didactice, elevilor şi părinţilor)
S.O.S. – ul nostru se doreşte a fi un semnal de alarmă pentru producătorii, consumatorii de alimente dar şi autorităţile responsabile de reglementarea sectorului alimentar, în ceea ce  priveşte pericolul reprezentat de alimentele necorespunzătoare dar şi o rampă de lansare pentru idei inovatoare care să aducă în domeniul alimentar:
                                    S – siguranţă
                                    O – oportunităţi
                                          S – soluţii.
Nevoile elementare ale copiilor din orice colţ al lumii, sunt: un adăpost sigur, hrana sănătoasă, dragostea părintescă şi bineînţeles, educaţia. Astăzi, odată cu apariţia unei varietăţi atât de mari de alimente, multe dintre ele de calitate inferioară dar însoţite de reclame care asaltează televiziunile, revistele şi vitrinele magazinelor, unul dintre subiectele ce prezintă un mare interes este cel legat de alimentaţia sănătoasă a copilului.
Cu toţii ştim că alimentele pot fi pentru fiecare dintre noi, atât prieteni, dacă prin intermediul lor organismul nostru îşi procură elementele necesare proceselor vitale, dar şi duşmani, dacă în componenţa lor se regăsesc substanţe a căror proprietăţi contribuie la şubrezirea sănătăţii noastre. Acest risc ţine în mare măsură atât de atitudinea indiferentă sau ignorantă a familiei faţă de alimentaţia sănătoasă, cât şi de slaba implicare a instituţiilor şcolare în acest domeniu.
Comportamentul copilului se educă, inclusiv cel alimentar, dar pentru a obţine rezultate în acest sens este necesar ca toţi factorii care contribuie la educaţia lui să acţioneze ca o echipă şi să aibă acelaşi obiectiv: alimentaţia sănătoasă.

Grup ţintă:

·        elevi  din învăţământul primar, gimnazial şi liceal;
·        studenţi;
·        cadre didactice din învăţământul  primar, gimnazial, liceal şi universitar;
·        autorităţile responsabile de supravegherea şi reglementarea sectorului alimentar;
·        agenţi economici având ca obiect de activitate producerea şi/sau comercializarea produselor  
          alimentare.

Programul CONCURSULUI:

Concursul de educaţie civică şi sănătate „SOS producţia de alimente” a avut loc la COLEGIUL TEHNIC TRANSILVANIA din Baia Mare, str. 8 Martie, nr.7, după următorul program:

                    Joi – 5 aprilie 2012
    • Ora 1000 – 1030 – deschiderea festivă în SALA AMFITEATRU;
    • Ora 1030 – 1100 – pauză de cafea;
    • Ora 1100 – 1400 – prezentarea lucrărilor de la secţiunile 1 şi 3.
                         Vineri – 6 aprilie 2012
  • Ora 900 – 1030    evaluarea lucrărilor de la secţiunea 1, şi selectarea celor mai 
                                        bune pentru publicare în Revista ALIMEDIA;
  • Ora 1030 – 1200 evaluarea lucrărilor de la secţiunea 2, şi selectarea celor mai bune 
                                  pentru  publicare în Revista ALIMEDIA;
  • Ora 1200 – 1300 înmânarea diplomelor participanţilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu